سیاست مالزی، یک موضوع بسیار جذاب است. مدیریت اقوام و ملیتهای مختلف در کنار هم، مالزی را به کشوری قدرتمند و توسعه یافته مسلمان تبدیل نموده. سیاست غیردموکراتیک مالزی برگرفته از الگوی کشورهای موفقی است که سالها پیش از این، مسیر رشد و ترقی را پیمودهاند. در ادامه بیشتر درباره نظام سیاسی مالزی صحبت میکنیم.
درباره نظام سیاسی مالزی
سیاست مالزی مبتنی بر یک سلطنت مشروطه فدرال است که در آن پادشاه رئیس دولت و نخست وزیر به عنوان رئیس جمهور فعالیت میکند. قدرت اجرایی توسط دولت فدرال و 13 دولت ایالتی اعمال میگردد. قدرت قانون گذاری فدرال در اختیار پارلمان فدرال و 13 مجلس ایالتی است. در مالزی قوه قضائیه مستقل از قوه مجریه و مقننه بوده؛ هر چند قوه مجریه در تعیین قضات در دادگاهها سطح خاصی از نفوذ خود را حفظ میکند.
احزاب سیاسی مالزی
از ویژگیهای کشور مالزی وجود احزاب مختلف در این کشور است. وجود 40 حزب فعال در صحنه سیاسی و انتخابات در مالزی گواه روشنی بر این ادعا است. قویترین جریان سیاسی در مالزی در سالهای کسب استقلال حزی برساتو بوده است. با سایر احزاب سیاسی در مالزی آشنا شوید:
- حزب عدالت مردم PKR به رهبری انور ابراهیم
- حزب چینی تبار عمل دموکراتیک DAP
- حزی پریبومی برساتو
- حزب امانت
- حزب اسلامی پاس
رشد صنعت همگام با سیاست در مالزی
روند رشد مالزی در زمینههای مختلف صنعتی، بازرگانی، اقتصادی و غیره، پس از جنگ جهانی دوم، بخصوص از دهه 1970 آغاز شد. همزمان با حرکت مالزی به سوی استقلال، روند رشد برنامههای 5 ساله نیز سرعت گرفت و به تقلید از رویه چهار ببر (قدرت اقتصادی) گامهای بلندی به سوی صنعتی شدن برداشت.
با سرمایه گذاری کشور ژاپن صنایع سنگین در این کشور نیز شکوفا شد و صادرات مالزی قدرت گرفت. طوری که صنعت مالزی رتبه 3 جهانی را به خود اختصاص داد. ماهیگیری و جنگلداری دو زمینه مهم و مایه پیشرفت این کشور محسوب می شود. بازرگانی در مالزی نیز دارای رتبه 17 است. رشد و توسعه مالزی مرهون چندین فاکتور مهم در این کشور بود:
- مدیریت دقیق اقتصادی
- بهره گیری از تجارب کشورهای نسل اول توسعه در منطقه مانند کره جنوبی و ژاپن
- جذب سرمایه های خارجی
- آزاد سازی اقتصاد
روابط و سیاست های خارجی مالزی
مالزی دارای روابط خارجی وسیع و گستردهای هست. این کشور عضو سازمان ملل متحد، گروه ۲۰ و انجمن کشورهای آسیای جنوب شرقی (ASEAN) است. مالزی همچنین در منطقه و در سطح جهانی نقشی فعال دارد، و در زمینه ی رشد اقتصاد، جز پیشروترینهای جهان شناخته شده است.
از سوی دیگر، مالزی روابط تجاری گستردهای با کشورهایی مانند چین، سنگاپور و آمریکا دارد. مالزی با تمرکز بر دیپلماسی و همکاری بینالمللی، روابط خود را با سایر کشورها پایدار و قوی نگه داشته است. این سیاست های خارجی موجب شده تا در جوامع بینالمللی اعتبار بالایی داشته باشد.
در نهایت، مالزی با دستاوردهای بیشمار خود در زمینههای اقتصاد، آموزش، سیاست، و امکانات مهاجرتی، کشوری را خلق کرده است که برای مهاجران و دانشجویان بینالمللی مکانی جذاب و مناسب به نظر میرسد. در مالزی، همچون سایر کشورهای پیشرفته، افراد میتوانند از فرصتهای بیشماری برخوردار شوند تا زندگی بهتری را برای خود بسازند.
ماجرای سیاست تحصیلی مالزی
مالزی بر توسعه آموزش و پرورش بسیار تاکید دارد. دولت مالزی در سالهای اخیر سیاستهایی را اجرا کرده تا دسترسی به آموزش رایگان و برابر را افزایش دهد. این شامل توسعه برنامههای آموزشی عمومی و خصوصی و ارائه بورسهای تحصیلی برای دانشجویان نیازمند هست.
به علاوه، مالزی همچنین سعی در جذب دانشجویان بینالمللی دارد و در این زمینه سیاست های مهاجرتی مطلوبی را تدوین کرده است. برنامههای این نوع اغلب با هدف افزایش تعداد دانشجویان بینالمللی در دانشگاههای مالزی طراحی شدهاند.
سوالات متداول درباره سیاست مالزی
رئیس جمهور مالزی در سال 2024 کیست؟
انور ابراهیم نخست وزیر فعلی مالزی از 24 نوامبر 2022
نوع سیاست مالزی چیست؟
نوع سیاست مالزی سیستم دموکراسی پارلمانی است. کشور مالزی دموکراسی پارلمانی را با سلطنت مشروطه اعمال میکند. اعلیحضرت شاه رئیس دولت است. پارلمان مهمترین نهاد در یک کشور بوده که اصول دموکراسی را اجرا میکند.