کسب اطلاعات راجع به مردم و مذهب در مالزی فقط ویژه پژوهشگران و محققان نیست، آنهایی که قصد سفر تحصیلی یا اقامتی به این کشور را دارند نیز باید با دین و مردم مالزی آشنایی داشته باشند. جالب است که بدانید دین رسمی مالزی، اسلام است و مهمترین عامل تمایز مالاییها با سایر کشورهای منطقه زندگی مسالمت آمیز مسلمانان با طرفداران دیگر ادیان است. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
مردم و مذهب مالزی
مالزی کشوری در جنوب شرقی آسیا است که مطابق قانون اساسی دین رسمی آن اسلام است. بیش از نیمی از جمعیت مالزی مسلمان هستند. با این وجود داشتن هر دین دیگری برای شهروندان مالزی آزاد است و این کشور به چند مذهبی بودن معروف است. وجود کلیسها در کنار معابد و مساجد گواه روشنی بر آزادی مذاهب در مالزی است.
مطابق سرشماری سال 2016 ترکیب مذهبی 32 میلیون جمعیت مالزی به این شرح است:
- 61 درصد مسلمان
- 20 درصد بودایی
- 9 درصد مسیحیان
- 6 درصد هندوها
- 1 درصد کنفسیوس گرایان، تاتوئیسم و پیروان مذهبی چینی
- 1 درصد پیرو هیچ دینی نیستند.
مسلمانان مالزی برای آیینهای دینی و مذهبی خود ارزش قائل هستند و به صفاتی چون صداقت، صبر، تقوا ایمان به خدا پایبند هستند. خواندن نماز اول وقت و کلاههای گردی که واژه «فرقان» رویش حک شده، نماد مسلمانان مالزی است. شاه کلید زندگی و آزادی مردم و مذهب در مالزی صبر است.
ورود دین اسلام به مالزی
دین اسلام در قرن هفتم میلادی و با حضور تجار ایرانی و اعراب به این کشور وارد شد. وضعیت خوب اقتصادی مالزی باعث جذب تاجران مسلمان به مالزی و آشنایی مردم این کشور با دین اسلام شد. با افزایش تعداد مسلمانان و ترویج دین اسلام رفته رفته مناطق مسلمان نشین در مالزی افزایش پیدا کرد.
در قرن 14 میلادی پادشاه وقت مالاکا با آغوش باز اسلام را پذیرفت و به گسترش آن در منطقه کمک شایانی کرد. اسلام در مالزی با سنتهای پیش از ورود آن، اعتقادات سنتی و مفاهیم سیاسی عجین است. مسلمانان مالزی غالباً شافعی هستند ولی طرفداران صوفیه و اسماعلیه را هم در این کشور می بینید.
در مالزی روزانه 5 بار صدای اذان را شنیده میشود و مردم مالزی را در این اوقات در حال اقامه نماز خواندن میبینید. هر چند تعطیل رسمی هفتگی در مالزی شنبه و یک شنبه است ولی در روز جمعه ادارت، سازمانها و نهادهای دولتی به مدت 2 ساعت برای حضور در نماز جمعه تعطیل میشود و مردم نیز با حضور در نماز جمعه به برگزاری باشکوه این فریضه دینی کمک میکنند.
برگزاری مسابقات و همایشهای مذهبی و قرآنی در مالزی
یکی از نمادهای مردم و مذهب مالزی برگزاری مسابقات قرآنی در این کشور است. سالهاست که مالزی در برگزاری مسابقات بین المللی حفظ و قرائت قرآن پیشتاز است. این مسابقات قرآنی در ماه رمضان برگزار شده و نشان دهنده توجه دولت و اقبال مردم به قرآن مجید و آثار مثبت آن در جامعه است.
برگزاری اجلاس سران و وزاری کشورهای خارجی که همه ساله در مالزی برگزار میشود نشان از توجه دولت این کشور به گسترش روابط اسلامی با سایر کشورها است.
قوانین دینی و مذهبی در مالزی
مالزی کشور با ادیان مختلف است که گرایشات مردم به این 4 دین بیشتر است:
- اسلام
- بوداگرایی
- مسیحیت
- هندوگرایی
در قانون اساسی آزادی مردم و مذهب مالزی تضمین شده است، ولی لازم است بدانید برای گرفتن اقامت در مالزی باید مسلمان باشید. البته اگر به عنوان توریست وارد این کشور میشوید، هرگز راجع به دین و سیاست حرفی به میان نیاورید؛ چون این دو مورد خط قرمز مالایی است و عواقب بدی گریبانتان را خواهد گرفت.
برگزاری جشنهای مذهبی در مالزی
یکی از جشنهای پرطرفدار و خاص در مالزی عید الاضحی یا هری رایا در مالزی است. عید الاضحی یا هری رایا نامی است که برای اعیاد اسلامی چون عید فطر و عید قربان به کار برده میشود. این اعیاد که جزو اعیاد مسلمانان است جایگاه متفاوتی با سایر مناسبتهای عمومی در این کشور دارد. البته عید فطر در مالزی گستردهتر و باشکوهتر از عید قربان برگزار میشود.
برای عید فطر شهرهای مالزی چراغان شده و مردم با تهیه غذا و شیرینیهای سنتی از جمله «رندانگ» و «توپات» از میهمانان خود پذیرایی میکنند. در عید فطر نخست وزیر و مقامات دولتی مردم را به خانه خود دعوت کرده و از آنها پذیرایی میکنند؛ این سنت به «سفره باز» در مالزی مشهور است.
مسلمانان با خرید کردن به استقبال عید بزرگ قربان میروند و با توجه به توان مالی خود در رستوران، سال و هتل یا مراکز دیگر جشن و شادمانی برگزار میکنند. قربانی کردن در این روز نیز یکی از سنتهایی است که مالاییها شدیدا به آن پایبند هستند.
یکی از کارهای مهم مالاییها حضور در فستیوال بزرگ دینی و مذهبی مسلمانان در خانه خدا و برگزاری مراسم حج است. تشرف به خانه خدا از آرزوهای قلبی مسلمانان این کشور است.
مساجد معروف مالزی
مساجدی بزرگی در مالزی وجود دارند که علاوه بر مرکز دینی و مذهبی از جاذبههای این کشور به حساب میآیند. با این مساجد آشنا شوید:
مسجد پوترا کوالالامپور
این مسجد در کنار دریاچه پوتراجایا قرار دارد و با وجود جذابیتهای گردشگری اطراف آن یکی از زیباترین مناطق دیدنی مالزی به شمار میرود. رد پای معماری ایرانی در گنبد بزرگ صورتی و منحنیهای آن کاملاًمشهود است.
مسجد دولتی پنانگ
برای ورود به مسجدی مدرن با معماری بزریلی به مالزی آماده شوید. گنبد پیازی شکل این مسجد خلاقیت معمار فیلیپنی را به خوبی نمایان میکند. لوسترهای باشکوه مسجد مدرن پنانگ نیز نشان از اهمیت این مسجد برای مالاییها است. سالن 5 هزار نفری این مسجد فقط به روی مسلمانان باز است.
مسجد پنانگ مالزی
مسجد پنانگ که به مسجد ظهیر در مالزی مشهور است یکی از 10 مسجد زیبای جهان است که گنبد و منارههایی منحصر به فرد دارد. این مسجد قدیمی که در سال 1912 ساخته شد یکی از مهمترین بناهای تاریخی شهر و مراکز تجمع مسلمانان مالزی است.