مساجد مالزی اوج شکوه این سرزمین را به رخ میکشند. شاید باورتان نشود که در مالزی بیش از 6800 مسجد وجود دارد! هر یک از مسجدهای مالزی ویژگیهای خاص خود را دارند. چیزی که بیشتر از همه اینها شما را شگفتزده میکند معماری مساجد مالزی است. با ما همراه باشید تا یه سفر جذاب به مسجدهای مالزی داشته باشیم…
لیست مساجد زیبای مالزی
مساجد مالزی در واقع مرکز انجام اعمال دینی هستند. تعداد مسجدهای مالزی بسیار زیاد است و هر کدام از آنها دارای ویژگیها و تاریخچه جالبی هستند. از طرفی این مساجد جزو جاهای دیدنی و آثار باستانی کشور مالزی محسوب میشوند. اگر مشتاق شناختن مساجد زیبای مالزی شدید، شما را به خواندن ادامه این بخش دعوت میکنیم.
- مسجد پوترا (Putra Mosque)
- مسجد کریستالی (Masjid Kristal)
- مسجد دولتی پنانگ (Penang State Mosque)
- مسجد جامع کوالالامپور (Kuala Lumpur Grand Mosque)
- مسجد قلمرو فدرال (The Federal Territory Mosque)
- مسجد تنگه مالاکا (straits of malacca mosque)
- مسجد زهیر (Masjid Zahir)
- مسجد سلطان صلاح الدین (Sultan Salahuddin Abdul Aziz Mosque)
- مسجد تنگکو تنگاه زهرا (Tengku Tengah Zaharah Mosque)
- مسجد شهر کوتا کینابالو (Kota Kinabalu City Mosque)
- مسجد دولتی سلطان ابوبکر (Sultan Abu Bakar State Mosque)
- مسجد کاپیتان کلینگ (Captain Keling Mosque)
- مسجد البخاری (Bukhari Mosque)
- مسجد عبودیه (Ubudiah Mosque)
معرفی مساجد معروف و مشهور مالزی
مالزی مهد تاریخ و فرهنگهای متنوع است؛ از این رو مساجد معروفی دارد که حتی برخی از آنها در سطح بین المللی مشهور هستند. در این بخش به معرفی این مسجدها میپردازیم:
– مسجد پوترا کوالالامپور یا مسجد صورتی مالزی
این مسجد در کنار دریاچه پوتراجایا قرار دارد و با وجود جذابیتهای گردشگری اطراف آن یکی از زیباترین مناطق دیدنی مالزی به شمار میرود. رد پای معماری ایرانی در گنبد بزرگ صورتی و منحنیهای آن کاملاً مشهود است.
مسجد پوترای مالزی ترکیبی از طرحهای مدرن و سنتی بوده که با صنایع دستی محلی و مصالح بومی ایجاد شده است. این طرح از طراحی مسجد شیخ عمر در بغداد الهام گرفته! از این رو طراحی مسجد پوترا تلفیقی از معماری ایرانی، اسلامی، عربی و مالزی است.
– مسجد جامک یا جامع کوالالامپور
وقتی چشمتان به مسجد جامع کوالالامپور بیفتد، تمام وجودتان پر از تواضع میشود! مسجدی بزرگ که منارههای سفیدرنگش بیش از همه نگاهتان را میدزدد. این مسجد باستانی که از سال 1907 وجود دارد، نشانهای از صلح و آرامش بوده که در قلب کوالالامپور قرار دارد.
مسجد جامع که به مسجد جامک نیز شناخته میشود، از قدیمیترین مساجد مالزی در کوالالامپور است و در نزدیکی دو رودخانه بزرگ این شهر، یعنی رودخانه کلنگ و رودخانه گومبک قرار دارد.
معماری آن ترکیبی از مور، اسلام و مغول است و با خطوط قرمز و سفید در نمازخانه، حس فروتنی را به شما القا میکند. مناظر اطراف مسجد جامع نیز صفا و آرامش عجیبی به همراه دارد. وقتی وارد نمازخانه این مسجد میشوید، تمامی هیاهو و شلوغی خارج از ذهن شما خواهد رفت.
– مسجد زهیر یا ظهیر مالزی
مسجد پنانگ که به مسجد ظهیر یا زهیر هم مشهور بوده، جزو مساجد زیبای مالزی و رتبهدار زیباترین مساجد دنیا است! مسجد زهیر دارای گنبد و منارههایی منحصر به فرد میباشد که هوش از سرتان میبرد. این مسجد قدیمی که در سال 1912 ساخته شده یکی از مهمترین بناهای تاریخی شهر و مرکز تجمع مسلمانان مالزی است.
– مسجد کریستالی مالزی در کوالا ترنگانو
مسجد کریستال یکی از جذابترین سازههای دست بشر بوده که به عبارت دیگر جزو مساجد زیبای مالزی نیز به شمار میرود. این مسجد حیرتانگیز به دلیل معماری خیرهکنندهاش، جزو منحصر به فردترین آثار کشور مالزی است. مسجد کریستال در پارک میراث اسلامی در جزیرهای به نام جزیره وان من واقع شده است.
این سازه با فولاد، شیشه و کریستال، با عناصر موری و گوتیک ساخته شده. همه چیز در این مسجد، رویایی و زیباست! لوستر کریستالی بزرگ آن در نمازخانه اصلی میدرخشد. مسجد کریستالی مالزی در شبها بسیار شگفتانگیزتر میشود؛ چراکه وقتی نور به این گنبد و منارهها میتابد، رنگ آنها به صورتی، سبز، زرد و آبی تغییر شکل میدهد.
– مسجد دولتی پنانگ
برای ورود به مسجدی مدرن با معماری بزریلی به مالزی آماده شوید. گنبد پیازیشکل این مسجد خلاقیت معمار فیلیپنی را به خوبی نمایان میکند. لوسترهای باشکوه مسجد مدرن پنانگ نیز نشان از اهمیت این مسجد برای مالاییها است. سالن 5 هزار نفری مسجد دولتی پنانگ نیز مسلمانان را برای اقامه نماز به آغوش میکشد.
– مسجد قلمرو فدرال مالزی
مسجد قلمرو فدرال جزو زیباترین مساجد مالزی است. بعد از دیدن این مسجد تنها چیزی که هرگز فراموش نخواهید کرد طراحی بینظیر آن و منارههای باشکوهش است. با نزدیک شدن به محوطه این مسجد، 22 گنبد زیبا خواهید دید که با استفاده از مواد مرکب شیشه و اپوکسی، به شکلی بادوام و زیبا ساخته شدهاند.
معماری این مسجد تلفیقی از سبک معماری عثمانی و مالایی بوده که آن را تبدیل به اثری جاودان و هنری نموده است. در اطراف مسجد باغی زیبا و بسیار آرامشبخش سرشار از پروردگاری را به خود دیده است. این باغ، احساسی از صفایی و پاکیزگی را به همراه دارد که حتی در بیشترین تصورات شما هم ممکن نبود.
وقتی وارد این مسجد میشوید، صدای آرام و جذاب اذان، همه چیز را متوقف میکند و شما را به خود جذب میکند. احساسی از آرامش و حمایت، در قلب شما جاری میشود. هر روز، هزاران نفر به این مسجد میآیند تا از صفایی و آرامشبخشی آن بهره مند شوند.
مسجد قلمرو فدرال، یک جایگاه مقدس است که میتواند به هر کسی الهام بخشد. این مسجد بیش از 17000 نمازگزار را در خود جای داده است و به محض ورود به داخل آن، شما را به سمت صلوات و احساس عظمت بی پایان، پیش میبرد.
– مسجد تنگه مالاکا
از جمله مسجدهای معروف مالزی، مسجد تنگه مالاکا بوده که روی آب شناور است! این مسجد خارقالعاده بر روی پایههایی در سواحل ملاکا در بندر هیلیر ساخته شده. مناره 30 متری آن به عنوان راهنمای صنایعدستی آبی، قایقها و کشتیهای هوایی برای قدم زدن ایمن در دریا عمل میکند.
مسجد تنگه مالاکا دارای یک گنبد خاورمیانه با چهار گوشه برجک بوده که با خطوط سقف مالزی تزئین شده است. شیشههای رنگی نمای مسجد با نقوش اسلیمی حجاری شده بوده که در عصرها میدرخشد.
– مسجد سلطان صلاح الدین عبدالعزیز مالزی
هنگامی که به مسجد سلطان صلاح الدین عبدالعزیز شاه در شاه عالم میروید، احساسی از شکوه و بزرگی به شما دست میدهد. باید اشاره داشته باشیم که مسجد سلطان صلاح الدین در واقع بزرگترین مسجد مالزی نیز هست!
معماری ساختمان آن نیز ترکیبی از مدرنیته و سنتی بوده که نشات گرفته از سبک معماری خاورمیانه و مالایی است. پنجرههای آبیرنگ مسجد وقتی نور خورشید را به داخل هدایت میکنند، فضا پُر میشود از آرامش و صفا.
در داخل مسجد سلطان صلاح الدین عبدالعزیز شاه، خط مشروح عربی که توسط یکی از خوشنویسان برجسته مصری نوشته شده، چشمان شما را به سوی خود جذب میکند. منبر چوبی با حکاکیهای تراشیده شده توسط صنعتگران کلانتانی، هنری فوقالعاده را به نمایش گذاشته که از دیدنش سیر نمیشوید.
– مسجد تنگکو تنگاه زهرا، کوالا ترنگانو
مسجد تنگکو تنگاه زهرا اولین مسجد شناور در مالزی و جزو مساجد زیبای آن است. این مسجد در کوالا ایبای و در 4 کیلومتری مرکز شهر کوالا ترنگانو قرار دارد. مسجد تنگکو تنگاه بر روی سکویی ساخته شده که توسط یک دریاچه احاطه گردیده است.
از دور نیز میتوانید انعکاس مسجد در دریاچه را ببینید. این بنا دارای معماری سنتی مالایی و موری است که با سنگفرشهای سنگ مرمر، سرامیک، موزاییک و سنگفرش بومانیت ساخته شده است. وجه سفید با تعادلی از جسارت و سادگی خودنمایی میکند. منظره دلربای مسجد تنگکو تنگاه زهرا مالزی عصرها بسیار تماشایی است.
– مسجد شهر کوتا کینابالو
هنگامی که آفتاب غروب میکند مسجدی به زیبایی خورشید در قلب شهر کوتا کینابالو مالزی، ظهور میکند. در روز هم مسجد شهر با تابش نور آفتاب، طلایی و درخشان به نظر میرسد. این مسجد با هنر و ذوقی بینظیر ساخته شده و جزو زیباترین مساجد مالزی به شمار میرود.
مسجد شهر کوتا کینابالو فضایی مقدس و خلوت به شما هدیه میدهد تا در عبادات خود غرق شوید. هر ساله هزاران نفر از گوشه و کنار دنیا، برای عبادت به این مکان میآیند. گرچه این مسجد به خاطر بنای خیرهکنندهای که دارد، برای مسلمانان، بسیار مهم است؛ اما همهی انسانها میتوانند به این مسجد باشکوه سر بزنند و از آن دیدن کنند.
– مسجد دولتی سلطان ابوبکر مالزی در جوهور
مسجد دولتی سلطان ابوبکر که جزو مهمترین مساجد مالزی است، در واقع مسجد دولتی جوهور است. این مسجد در امتداد جالان اسکودای قرار دارد. مسجد دولتی سلطان ابوبکر در بالای تپهای واقع شده که به شهر جوهور مشرف است. این مسجد با سبک معماری منحصر به فرد مالایی و تلفیقی از سبکهای ویکتوریایی و موری است.
مصالح ساخت آن نیز از ترکیه، چکسلواکی و ایتالیا وارد شده است. طراحی منارهها مربوط به برجهای ساعت بریتانیا در قرن نوزدهم است. پنجرههای چوبی ویکتوریایی با کندهکاریهای انگلیسی طراحی شدهاند. ستونهای رومی از نمازخانه باشکوه آن محافظت میکنند و جالب است بدانید مسجد دولتی جوهور مالزی در فهرست آثار میراث هنری و باستانی قرار دارد.
– مسجد کاپیتان کلینگ مالزی در پنانگ
مسجد کاپیتان کلینگ توسط اولین مهاجران مسلمان هندی پنانگ در سال 1801 ساخته شد. این مسجد بزرگترین مسجد در جورج تاون است. امسجد کاپیتان کلینگ پنانگ، دارای گنبدها، هلالها و ستارههای بزرگ با طرح مغول به رنگ زرد طلایی است.
شما میتوانید دعاهای مسلمانان را از مناره هندی اسلامی بشنوید. طاق نماها و یک گذرگاه بیرونی به نمازخانه اصلی منتهی میشود. کف سنگ مرمر سفید صیقلی با سجاده نماز پوشانده شده و دیوارها با تابلوهای خوشنویسی پر شده است. پنجرههای رنگی آن نیز با نقوش هندسی و گل، طراحی شدهاند.
– مسجد البخاری مالزی
مسجد البکری واقع در کداه، در مجتمع البخاری در کنار امکانات مختلف از جمله یک مرکز پزشکی، یک مرکز اجتماعی، یک آکادمی قدیمی مردمی، یک پرورشگاه و یک مرکز آموزشی قرار دارد. نمای داخلی و خارجی این مسجد از مساجد ایران و ترکیه الهام گرفته شده است.
طاق نما پنج لایه آن، پنج ستون اسلام را به تصویر میکشد. یک حوض زیبا نیز با نقوش عربی در قسمت ورودی مسجد البخاری، یکی از مساجد معروف و زیبای مالزی، قرار گرفته است.
– مسجد اوبودیه یا عبودیه مالزی
مسجد عبودیه یکی از حیرتانگیزترین مسجدهای مالزی است که در شهر در پراک قرار گرفته است. این مسجد در کنار خانههای مسکونی و مقبره سلطنتی قرار دارد. مسیر پیاده روی به سمت نمازخانه اصلی مسجد ابودیه مالزی را طبیعتی دلپذیر با درختان زیبا احاطه نموده است. آبنمای زینتی در ورودی اصلی مسجد، هنگام ورود از شما استقبال میکنند.
سوالات متداول
چند مسجد در مالزی وجود دارد؟
در حال حاضر 6850 مسجد در مالزی ثبت شده در JAKIM وجود دارد. حدود 80 مورد از آنها جزو میراث فرهنگی و تاریخی کشور بوده که مورد بازدید گردشگران قرار میگیرد. تمامی مساجد در مالزی آمیخته با هنر، معماری اصیل و فرهنگ این منطقه هستند.
بزرگترین مسجد مالزی کدام است؟
مسجد سلطان صلاح الدین عبدالعزیز شاه، یک مسجد دولتی در سلانگور مالزی بوده که در شاه عالم واقع شده است. مسجد سلطان صلاح الدین عبدالعزیز شاه در واقع بزرگ ترین مسجد مالزی و دومین مسجد بزرگ در جنوب شرقی آسیا از نظر ظرفیت است.
مساجد معروف مالزی چه نام دارند؟
- مسجد پوترا، پوتراجایا
- مسجد ملی مالزی، کوالالامپور
- مسجد جامک یا جامع کوالالامپور
- مسجد کاپیتان کلینگ، پنانگ
- مسجد شناور پنانگ، پنانگ
- مسجد شهر کوتا کینابالو، کوتا کینابالو
- مسجد توانکو میزان زین العابدین، پوتراجایا